Hur du gör din egen ansiktsmask

En ansiktsmask tar bort smuts, döda hudceller och ger huden lyster. Otaliga recept på ansiktsmasker finns för olika hudtyper och hudproblem.
Ansiktsmasker med frukt är rengörande. Det finns recept på sådana mot allt från fet hy, pormaskar, stora porer till åldrad och torr hy.


Hudtyp Verkan Hur ofta?
Fet hy Fet hy mår bra av ångbad. Huden rengörs, pormaskar mjukas upp och talgkörtlarna öppnas. 1 gång / vecka.
Torr hy Torr hy kan torkas ut av ångbad. Ångabada inte mer än varannan vecka.
Känslig hy Undvik ångbad. Undvik ångbad.
Hy med brustna blodkärl Undvik ångbad. Undvik ångbad.

Olika ingredienser för olika hudtyper

Ansiktsmasken behöver anpassas efter hudtyp. Lermasker passar fet hy medan en torr hy behöver en fuktbevarande mask. En känslig hy gynnas av milda gelmasker t.ex. gjorda av aloe vera. Fruktmasker verkar nästan alltid rengörande.

Olika frukter och bär passar olika hudtyper. Den feta avokadon kan hjälpa torr hy medan ananas passar bättre till en fet hy. Undersök vilken frukt som bäst passar din hy bäst:

Ingrediens Hudtyp
Aprikos Torr och åldrad hy.
Avokado Torr och åldrad hy.
Banan Torr och åldrad hy.
Persika Torr och åldrad hy.
Papaya Torr och åldrad hy.
Äpple Torr och åldrad hy.
Ananas Fet hy.
Citron Fet hy.
Jordgubbar Fet hy.
Päron Fet hy.

Vindruvor och gurka kan passa de flesta hudtyper även om båda verkar lite blekande.

 

Ångbad med örter

Rengörande örter kan sättas till vattnet för att förstärka ångbadets och ansiktsmaskens verkan. Har man problem med allergier eller astma fodras alltid försiktighet med örter. Är man allergisk mot örten kan ångbadet utlösa en reaktion och vara farligt.

Ungefär 3 msk torkade örter till 1½ l hett vatten är lagom. Örter som är duktiga på att hjälpa till att öppna porerna är särskilt rödklöver, kamomill och särskilt pulveriserad lakris. Någon av dessa är alltid ett bra val för alla hudtyper som ångbadas.

Kamomill är särskilt lämpligt för hy med akne. Du kan tillsätta några tepåsar eller matskedar till vattnet. Andra rengörande och antiseptiska örter är rosmarin och mynta. Lakris tillsammans med kamomill är en bra kombination för hy med akne. Ringblomma eller rölleka tillsammans med rödklöver eller kamomill kan prövas på fet hy utan akne.

Lakris passar även torr hy genom att den öppnar porerna, rengör och ger dig en mjuk hy. Andra örter för torr hy är särskilt mynta och lavendel. Timjan passar normal hy.

 



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: