Goda langos
I helgen så provade jag och André att göra langos. Eller ja, jag var det väl kanske mest eftersom det var jag som fick stå vid den jäkla fritösen och göra dom där langosen :P Men goda blev dom. Riktigt goda faktiskt och dom smakade som dom man köper på marknad. Därför tänkte jag att jag skulle kasta upp receptet här så får ni också chans att prova :)
- TILLAGNINGSTID: Över 20 min
- SVÅRIGHETSGRAD: Avancerat
- PORTIONER: 10
DEG:
- 25 g jäst
- 3 dl ljummet vatten
- 1 stor kokt potatis (kall ca 90 g)
- 7 dl vetemjöl special
- 1 tsk salt
- 1 dl vetemjöl till utbakningen
- olja till friteringen
VITLÖKSOLJA:
- 4 stora vitlöksklyftor
- 1 dl solrosolja eller annan neutral olja
FYLLNING:
- 3 dl gräddfil
- 1 rödlök
- 100 g svart stenbitsrom
Gör så här
Rör ut jästen i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet.
Riv den kokta potatisen fint. Blanda mjöl och salt med potatisrivet. Vänd ner i vattnet och arbeta till en slät, ganska lös deg. Jäs i 40 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i 16 eller 32 delar. Kavla ut och jäs bröden 10 minuter.
Hetta upp oljan till 180°C och fritera bröden. 4 minuter per sida för stora langos, 3 minuter för mindre. Vänd dem efter halva tiden.
Låt svalna på galler med hushållspapper under.
Rör samman pressad vitlök och solrosolja och pensla langosarna med blandningen. Servera med gräddfil, finhackad rödlök och en klick svart kaviar eller stenbitsrom.